Isnin, Oktober 20, 2008

Open House umah ku

Selesai juga akhir nya majlis open house rumah aku sabtu lepas....walaupun makanan tak seberapa tapi aku puas hati kerana itu semua hasil dari buatan tangan aku sendiri dan di bantu oleh my hubby....Hari jumaat malam weouls dah buat segala preparation dari segi kek, puding segala...hubby banyak membantu aku malam tu..kalau harap aku sorang mmg tak terbuatlah hendak nya..aku plak tk ada pembantu ruamh kan..jadi nya hubbylah yang banyak tolong..dialah yang pukul telur semua untuk adunan kek, agar2 dan puding segala...
boleh dikatakan org yang dijemput semua datang..memang meriah sesangat..walaupun letih tapi bila dah tengok reramai cam tu hilang segala letih nya...
dalam kul 12.00 tghari semua persiapan dah lengkap dan tersedia....cuma menunggu kedatangan tetamu saja..seawal pagi bangun kemaskan rumah..biasalah rumah aku nie kemas kejap jer, dalam 20 minit bertahan pastu datanglah 2 anak dara aku yang rajin tolong KEMASKAN LAGI...memang ponatlah dengan diaorang..ada-ada aje benda yang diaorang buatkan....

ini antara tetamu yang awal tiba....sorylah yer umah aku tak der sofa2 besar bagak nie...semua gadis dan jejaka melayu datang dan duduk bersimpuh sambil menikmati hidangan..malas nak membeli sofa bagai sebab nyer dah ler duduk rumah atas, pastu kejap2 nak kena pindah..kalau beli benda2 camtu mmg tak tahan lama..mudah rosak duk usung sana sini...tunggu duk rumah sendiri nanti barulah beli sofa segala...

sebahagian kuih muih raya yang dihidangkan...

sebahagian menu yang telah disediakan...antara yang aku sempat snap gambar..yang lain nyer tak sempat..puding roti, agar2 dan pencuci mulut stil dalam peti bukan apa nak kasi cool sikit baru sedap time tetamu nak makan nanti...menu utama aku ialah laksa utara (penang mari)
rampai2 untuk hiasan laksa...

laksa penang mari...kuah still duk panaskan atas dapur yer..


rendang daging nogori


nasi impit


kek pisang..bantuan dari hubby

coklat kek yang dibuat last minit..kerana tak dijangka untuk buat nasib baik ada barang2 komplik...



tuan rumah muka tak siap kerana ponat melayan tetamu tapi gembira dan seronok diatas kehadiran tetamu yang memeriahakan majlis...hilang rasa ponat time tu....tima kasih pada2 yang hadir yer..
sebenarnya tak merancang pun untuk buat open house nie..tetapi atas permintaan member2 tempat keja hubby, jadi nya kami pun buatlah untuk menghargai syawal yang mulia ini.
Lagi pun bukan selalu kita dapat berkumpul dan berjumpa cam nie.masa awal tu sempat lah aku snap kehadiran tetamu, lepas tu mmg tak menang tangan lah nek bersnap2 nie..mmg tak dijangka ramai sesangat yang datang..kebetulan plak blok aku tingkat satu bawah tu pun ada open house juga...lagilah riuh dengar budak2 nyer sora...sangka aku ptg dalam area kul 5 ke 6 ker mmg dah habis tetamu..tapi akhirnya kul 10.30mlm baru selesai malis aku..mmg aku tak limitkan pun tetamu datang kul baper sebab nyer tahu mesti ada sesetengah tak boleh datang awal kan..aku start majlis kul 12 dan keatas...jadi nyer any time diaornag nk datangkan..tapi alhamdulillah semua juadah dan makanan ngam2 dan cukup untuk semua tetamu...tetamu terakhirlah yang kena habiskan semua yang ada.....alhamdulillah tiada lah pembaziran..mmg budget dari segi jemputan dan mkan telah dibuat awal....anggaran dalam 100 org juga tetamu yang hadir....tapi weouls tak sempat pun nk berkunjung ruamh yang bawah tu..last2 tetamu diaorang habis awal dia datang umah aku ngan family dia.. akak ita tu pan dah nampak cam letih2 jer..iyeerlah umah dia pun ramai juga tadi....area kul 12 lebih barulh settle semua basuh dan mengemas rumah kembali...esok nyer lepas bangun solat subuh terus terbongkang kembali lotih beb...Ahad tu tak masak apa2 yer sebab ada jemputan open house umah member plak.. harus terjah juga...
terima kasih pada tetamu2 yang hadir di teratak ku...(camlah diaorg baca blog aku kan) tak per2 janji aku tetap nak ucapkan terima kasih juga pada tetamu2 yang sudi hadir..InsyaAllah kaalu diberikan rezeki yang lebih tahun depan kita open2 lagi....aminnnnnnnnnn..


MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

6 comments:

PuteriSatu berkata...

klu dekat..harus akak terjah...tinginnya nak makan lasksa tuh...

AzurA berkata...

huwarrrghh!!!! laksa itu adalah favourite saya.. uihks terkecur air liur nin..dahlah pose nin..huhuhuhu.. thanks for visiting my blog... hope datang lagik ke sana.. and saya letak awak lam bloglist favourite saya

nuarliesya berkata...

puterisatu,
alah kak naper tak terjah jer...tak per nanti kalau akak datang kuantan lieza masak laksa png khas untuk akak yer..

nuarliesya berkata...

azura,
yer ker peberet awak..samalah kita..alah sian nyer kat awak..tak per nanti datang kuantan kita masakan peberet awak nie..thanks zura list kan saya yer..

aFkaR'z berkata...

fuuuhh cayalaaah... kek pun buat sendiri... kasi tabik spring!!!!!

nuarliesya berkata...

afkar'z,
kita buat yang simple2 jer..yang senang jer...kebetulan bahan2 memang dah adakan