Rabu, April 30, 2008

Apa yg Aqisya dan Alyssa boleh buat

Perkembangan Aqisya pada usia 1 tahun 10 bulan:-

1) dah banyak cakap..potpet pot pet....semua benda dia bertanya.(baguih nie)

2) dah pandai makan sendiri semua,buka baju sendiri..kira dah tahu rutin harian nyerlah bangun pagi gosok gigi,buang pampers dia pastu basuh segala nyer lah...(good girl)

3) kalau nak kuar jenjalan jer dia yang cari sendri baju mana yang dia nak pakai...

4) dah boleh baca ABC sampai Z,123 sampai 10, one two three....(pandai nyer anak mama nie) teruskan usaha sayang yer...

5) doa makan boleh sikit2 terputus2 juga ayat tu...kalau nak makan jer mesti dia angkat tangan then mula baca doa...nak minum susu pun still baca doa...(alhamdulillah)

6) dah boleh suruh macam2...hehehee senang sikit mama...tapi yang simple2 jerlah...suh tgk2kan adik mama nak buat keja...ambik baju adik,pampers,..

7) yang nie penting...dah pandai puji mama dia...kalau pakai lawa sikit jer mulalah jek dia tu...."amboi antik nyer mama, awalah"....,kalau masak jer dia makan..."ermmm dap nyer mama ...dap dap dap"....(pandai nyer dia ambik ati mama diakan..)

8) kalau dengar jer tepon berbunyi...sibuk jer dia yang angkat..tu mulalah"ayo nak akap ngan mama ka" itu kalau tepon aku kalau abah dia nyer pun sama juga "ayo nak akap ngan abah ka" so dia dah boleh bezakan yang mana aku punya yang mana abah dia punya....

banyak lagi perkembangan yang berlaku pada usia sekarang....nanti sambung citer perkembangan Aqisya lagi yer...

Perkembangan Alyssa pada usia 7 bulan:-

1) dah pegang botol susu sendiri....

2) dah kenai org.....kalau org yang dia tgk selalu jer dia nak...kalau yang dia tak pernah tgk lagi tu jgn haraplah dia nak..(ambik masa sikitlah kaalu dah lama baru dia ok)..ngades betuilah anak aku nie...
3) dah start makan bubur nasi..sebelum nie duk bagi makan nestum je..

4) dah boleh berdiri..baru2 nie dah cuba selangkah untuk berjalan...(cepat nyer dia)

5) hari2 bangun kul 6.30 pagi....arghhh tension nyer mama...terutama hari coti..

6) kalau naik keta dah tak nak sangat duk dalam car seat tu..nak berdiri sendiri pegang kusyen

7) kalau menangis tak hingat donia punya bantai..(buat malu jer)

8) suka ambik barang apa yang kakak dia main

9) dah pantai menjawab kalau orang marah (tgklah budak2 sekarang)..jawab cara dialah..

cthnya:-

aku : "amboi budak manja nie...mama pukul kut duk nangis2 sangat nie"
Dia : aaaaaa...
aku: mama tak naklah kawan ngan manja nie...
Dia : aaaaa...sambil kepala lentok atas kita..nak buat manjalah konon ye tu..

banyak jugalah perkembangan Alyssa...dah tak hingatlah...nanti aku bagi info lagi perkembangan anak2 yer...

MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

Selasa, April 29, 2008

F16, Mickey, Patrick, Hp dan bla..bla..bla..

Sabtu hari tu kitaorg kuar ke cherating...saja jalan2 ... tapi sepanjang perjalanan tu ujan jer..jadi cam tak best plak..nak kuar dari keta pun ghasa cam leceh jer..hujan2 ni...tapi itukan rahmat Allah..hujan salah, panas salah...semua nak merungutkan manusia nie...(apalah aku nie)..
kami kuar dari umah kira lewat jugalah...bukan apa planing nak makan sup tulang dulu kat Tanjung Lumpur sedap ooooo sup tulang kat situ...(sapa2 yang datang ke Kuantan harus pekena sup tulang Tanjung Lumpur dulu..promote gitu...)dah selesai makan semua perut pun dah diisi dgn sempurna bergeraklah ke Cherating...tak der menda pun saja jalan2 jer gie sana..planing nak ke Terengganu tapi hujan malas plak nak gerak ker sana...

tak ambik gambar pun kat Cherating tu sebab hujan so malas nak turun semua...kira saja jalan2 jer..dah tak der menda pun gerak balik ke Kuantan ptg tu juga...cadang mula tu nak chek in mana2 resort kat cherating..tapi dah hujan jer anak2 pun tak boleh nak mandi laut lain kali jerlah...















inilah yang hubby beli
ptg tu gerak balik ke Kuantan,terus gie Padang MPK 2,kat kuantan nie banyak padang MPK 1 lah semua ada...kebetulan kat situ ada pameran Road Show Jubli Emas TUDM yang ke 50..biasalah hubby aku tu walaupun dia keja dalam bidang tu tapi tetap nak memeriahkan suasana pameran..(sibuk juga nak pi tengok pameran tu)..tapi keadaan hujan so tak bolehlah nak jalan2 sangat...kebetulan padang dia becak sikit...tapi hubby dapat juga beli replika kapal terbang untuk koleksi dia..apa nama ntah Hornet kut..kalau beli masa pameran cam ni mmg boleh dapat murahlah..dah habis pusing ala kadar jer..terus ke Terminal Kuantan..tgk ada org jual2 murah nie...




















beg patrick nyer
















kasut mickey nyer



















hp baru nyer...yang lama dah rosak Lyssa nyer keja

kat situ dah terkena perangkap oleh Qisya..dia nampak plak beg Patrick...so apa lagi naklah dia..pada hal kat umah tu macam2 beg dia ada yang Bunnylah..poohlah..kira boleh buat koleksi...tak perlah mama belikan jerlah..dah jalan2 semua abah dia plak tgk kasut nampak cute jer warna merah gambar mickey...mula tgk jer sebab kasut dia baru beli jer minggu lepas mmg tak cadang nak beli pun...alih2 Qisya "cakap antiklah (antik=cantik) mama"...so abah dia tanya"kakak nak ker kasut nie"..."nak acut nie antik"abah pun belilah...padahal kasut dia macam2 jenis...mama juga tak dapat nak beli kasut tu...hari tu dah pegi kat ctu ushar adalah satu kasut tu mmg cantik ingatkan gajilah baru nak beli sekali gie malam tu dah habis...hampeh tuilah kuciwas sungguh...tahu nak habis dah beli dah ari tu...tak perlah lain kali kita tgk kat lain plak lah... nasib baik adik kecil lagi...kalau dak ngan adik pun nak macam2 cam kakak dia juga...sekarang nie mmg tak pandai lagi nak itu ini...ontheway balik tu singgah tgk pertandingan mancing plak kat Benteng Kuantan nie(kat sini famouslah untuk memancing) tapi kejap jer sebab anak2 dah ngantuk letih berjalan sama...sebelum tu singgah makan dulu semua..baru gerak balik...



















mama juga kena ribakan adik tido sebab kakak nak tido dalam baby box tu

















tgklah tu dah tak muat dah...tapi nak juga duk dalam tu
MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

cian anak mama..

Jumaat lepas, dah petang dah...lepas ambik anak semua balik umah rehat kejap sambil melaayn anak2...tetiba dengarlah Qisya nangis...ingatkan abah dia ngusik ker apa ker,sebab abah dia tu kaki ngusik depa anak beranak....sambil lari2 datang tunjuk jari nyer..sekali tgk berdarah la plak...."dengan manja nyer dia say.."mama atit uka arah.."kakak main apa nie darah semua nie....ingatkan dia kena pisau ker apa ker..manalah tau atas kecuaian aku ker anak2 jadi mangsa...tapi ghasa nyer..pisau semua dah simpan tmpat yang tinggi...dia lari kedapur...ambik benda yg dia kena tu...tahu dia kena apa?ghupa2 nyer dia terkena penyepit yang kita duk kepit ayam ker apa ker masa goreng tu..kalau kita pegang mmg tak tajam sangat tapi kalau dah kena tgn budak2 nie kan lembut harus luka gitu...















(tengoklah luka nyer tu sikit jer...sian anak mama)

sambil nangis semua tunjuk jari dia yang luka tu kat abah plak....tak per..tak per...jap lagi ambulans datang...lagilah kuat nyer nangis...lalu datanglah seorang doktor untuk merawat luka anak mama itu...(cam poyo jer panggil doktor terus)...abah juga yang kena buat semua...mama nak sapu luka tu tak bagi...anak abahlah katakan...tak nak sudah mama boleh rileks sikit..















(tgklah doktor sedang merawat luka dia)

kira malam tu jari yang sakit tu tak boleh buat apa2lah..terkena sikit jer luka tu terus bunyi "aauww...auuww...atit nyer"harap2 lepas nie dh serik kut tak nak main..kalu idak asal org buat keja kat dapur jer dia pun sibuklah nak apa yang kita guna tu...pompuanlah katakan...















(pegang jer kapas tu sementara doktor nak balut ngan plaster)

MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

Sabtu, April 26, 2008

yeeehaaa esok coti..

YYYYeeeeeHHHHHaaaaaaa.....HHHoooorrrreeeeYYYY....esok coti!!!!!!!! best nyer apa planning anda semua?????????? aku dah ada planning....so kalau nak tahu kemanakah aku bersama keluarga nantikan minggu hadapanlah yer...sabtu ahad coti so mmg tak onlinelah....banyak benda menarik akan aku lakukan pada coti 2 hari nie bersama hubby dan anak2 aku...apa2 pun besok cotiiiiiiiiii...yeeeeehaaaaaa...jumpa next week yer.



MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

Jenjalan..

Bawa anak2 gie Teluk Cempedak (TC)..saja ambik angin jenjalan...Qisya suka dia dapat plak Rabbit tu....


























Jom Makan-makan

Makan...makan...makan...boleh dikatakan hari2 makan kat luar sekarang...tahu kenapa makan kat luar?hehehe....
1) aku malas nak masak...(kalau dah hubby sorang jer nak makan) hakikatnya mmg aku PEMALAS semenjak dua menjak nie.

2) aku tgh proses diet..kalau masak nanti aku kena makan sama...ialah takkan nak masak sikit
jer...buat habis gas jer..

3) masak sikit pun kena cuci pinggan juga...

4) kalau makan kat luar boleh singgah menyinggah..hehehehe..itu yang penting.
















(ini peberet hubbylah nie)

so semalam pun, decide makan kat luar jugalah...pikir punya pikir last2 hubby buat keputusan kita makan kat pizza jerlah sebab dia nak makan spageti..so ker Giant jerlah semalam...aku biasalah oder salad jerlah...sambil2 tu rasalah juga italiano tu...heheheheee....


















(tgk tu siap ngan sudu garfu lagi... )

Qisya sukalah dia dapat makan spageti juga...tak sangka ghupa nyer Qisya nie mmg suka sangat Spageti ngan mushroom soup tu...semangkuk mushroom tu dia sorang jer...siap boleh bertukar tmpat lagi ngan abah dia.Mula2 elok jer duk dalam baby chair tu pastu tak puas hati kut nak duk kerusi bawah juga...ha belasah jerlah...


















tu dah berubah tmpat plak ngan abah...semangkuk mushroom tu kira habis dekat dia jer...takperlah dia kurang makan nasi dh sekarang nie...tumpang dia nak makan biarkan jerlah...


















(kalau dah nama budak2 mmg habislah comot mulut2 tu...)

















hanya 2 slice jer dapat dihabiskan..yang lain tu mmg tak boleh masuk dah..masing2 dah mengah..tak nak membazir terpaksa tapau jerlah yang blance tu...


















(dengan penuh perasaan dan semangatnyer hubby aku nie...)

















sikecik nie pun sibuk jer....masa sampai dia tido..ntah tetiba jer masa makanan sampai dia pun bangun. mesti dia bau makanan tu kut..

















tgklah 2 beranak nie...apa yang diberebutnya pun tak tahulah...

tak kisahlah apa2 pun yang penting kita enjoyyyyyyyy....mlm nie nak makan apa plak?


MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi




Jumaat, April 25, 2008

okes tak kalau gaya cam nie...




















Gambar 1: Ada gaya jadi ustazah dak besau nanti...




















Gambar 2: atau....jadi pilot TUDM jer besau nanti...

agak2 yang mana satulah Qisya jadi besar nanti yer?Mudahan dia jadi anak yang solehah dan berguna yer..Amin...Mama dan abah sentiasa doakan kejayaan anak2 kami..


MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi


Teringatkan anak2 ku

Tetiba jer...teringat kan anak2 la plak...tadi call mak ngasuh Qisya & Lyssa, katanya Qisya demam lagi....alah cian nyer kat anak aku tu...ghasa cam nak balik jer ambik diaorg..tapi hakikatnyer aku tak boleh banyak keja nak kena siapkan...semua nak cepat plak tu...dah suh my hubby gie tolong tgkkan Qisya tu....kalau jadi cam nie nak buat keja pun tak senang ghasa nyer...camner yer...huhuhuhu...

sabarlah yer anak2 mama...mama kat cini pun dah ghasa cam tak sabar nak tgk anak2 mama yang tak sihat nie....

MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

Demam lagi....















(tgklah anak mama kalau demamkan siap dengan stoking lagi...ciannyer)
(gambar nie yang masa demam 2 mgu lepas yang semalam tak update lagi..)


broomm...broommm....tekan minyak,pecut sikit...bukan apa nak bagi cepat sampai kat umah nie...duk pikiaq nak pi ambik Qisya dgn Lyssa lagi...hari nampak camnak hujan...sampailah aku kat umah...naik umah dulu,mandi semua...tapi sebelum tu mmg dah pesan kat hubby kalau balik dlam kul 6 gie ambik anak2 terus lah...so,aku pun dah selesai mandi semua dengarlah bunyi tit tot...alarm berbunyi...haaaa balik dah laki aku ngintai dulu kut2 dia tak pi ambik anak lagi ker..alamatnyer aku jugalah kena turun gie ambik...tengok2 dah nampak anak2...maknanyer dah ambiklah..sekali dia nampak aku terus dia cakap"kakak demam nie"patut aku tgk lain macam jer si Qisya tu takkan tido kut kat seat belakang tu...Qisya mmg camtu kalau dia demam jer mmg tak bergeraklah dia...alamatnya kena turun jugalah aku kat bawah..dukung salah sorang.....sekali pegang badan mak oiii...panas nyer..alamak ubat spare dah habis nie kena bawa gie klinik juga nie malam nie...kang ada yang tak tido nie...

dah selesai semayang semua bawalah Qisya keklinik tup..tup klinik tutup...alamak cam ner nie abang,kakak dia tak sesuai ubat klinik yang satu lagi tu...pikir2 tak perlah kita try beli ubat sampingan dulu..gie Gurdiant (betui ker aku eja nie)..belilah panadol yang syrup untuk kanak2 1 tahun ke 6 tahun tu...perisa strawbery lagi u...pada tu sempat lagi singgah giant hehehhee....beli benda makan sikit...mamanyer kaki jalan jadi camtulah....

nasib baik Alyssa tak demam juga kalau x mmg kelam kabut juga dibuat nyer...Lyssa kalau demam mmg merap giles dia aduih mak nyah...mak yang teruk nyah..dari abah dia...tapi kalau Qisya demam dia ayik baring jer...mmg senang jagalah kalau Qisya demam...cumanyer dia nak kita peluk dia jer...tapi pagi tadi nampak sihat sikit dah Qisya tu..alhamdulillah....

pada hal Qisya ngan Lyssa tu baru jer baik demam...ghasanyer musim kut...yang penting hari nie Qisya dah ok...

MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

Selasa, April 22, 2008

Sonoklah Hubby dah balik....


Rasanya dah berhari2 aku tak jenguk blog nie...kira kes tak sempat langsung nak ngulatlah...banyak sangat keja 2 3 hari yang lepas...semua nak urgent pastu bagi last minit plak tu..mana tak kalut nya...

sabtu yang lepas my hubby dah balik dari kursus,bestnyer....mana tak nyer kurang2 nyer keja kat umah tu adalah pembantu nyer...nak buat sensorang nie memang letih banget...mana ngan letih di opis pun tak hilang lagi..dah sambung keja kat umah plak...bila hubby ada nie bolehlah manjasikit...kuing..kuing....kuing...
Masa gie ambik hubby balik tu...mulanyer ingatkan Qisya tak perasan abah dia...dari jauh dia dah perasan apa lagi..teruslah menjerit2 panggil abah dia...siap tunjuk2 lagi ngan jari..."mama,mama, tu abah,abah...aabaaahhhh".....punya ghindu giler tui dia kat abah dia...samalah ngan aku..ehehehheehheee..Lyssa biasalah dia tak tahu apa2 lagi....tapi dia pun mungkin rindu juga kut...masa kat umah diaorang berdua tu bukan main lagi ngan abah diaorg...sorang panjat depan sorang panjat belakang...masing2 berebut nak duk atas abah...aku?cam biasalah rileks sikit bila semua dah tumpu pada abah diaorang...

petang tu kuar lah bawa anak2 jalan...mana idak nyer dah 2 minggu asyik duk umah jer Qisya ngan Lyssa tu..sian jer ghasa..ptg tu hubby pun siankan anak2 dia bawalah jalan2 kuantan..sebenarnya mama diaorg sama merengek ajak kuar...bosan la plak duk umah jer..

ahad tu, pagi cam biasalah aku..uruskan semua keja umah dulu...ptg tu kuar bawa Qisya dan Lyssa gi Teluk Cempedak (TC) saja ambik angin pantai dah lama tak kena angin pantai nie...balik tu singgah makan..last tu apa lagi singgah giant...dah lama aku tak gie giant tu ghasa ghindu banget kat giant tu....nantilah aku attach gambar kat cni...kamera tak bawalah...tengok gamabr Qisya Xcited sangat ngan belon rabbit dia...
Gambar di atas tu yang lama dah...
MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

Selasa, April 15, 2008

2 hari weekend yang sunyi

Sabtu,
Selalu nya aku nie tak sabaq2 tgu hari sabtu ahad untuk cuti.....kira setiap minggu nie menghitung hari untuk sampai nyer hari sabtu dan ahad...bukan apa hari tu kan weekend day so aku boleh duk ngan anak2 aku, laki aku...bestnyer...nikmat nyer hari bercuti nie tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...

weekend day yang lepas adalah weekend yang paling sunyi..mana tak nyer laki aku tak dak dia outstation 2 minggu..tinggallah aku dan anak2 jer..nasib baik ada anak2 kalau dak mmg mati kutu jugalah aku nie....tapi ialahkan anak2 tak boleh buat gaduh...kalau ada laki aku nie riuhlah sikit bolehlah juga gaduh2 ala manja gitu...hiks..hiks...hiks...tak perlah gaduh ngan anak2 jer..dari jam ker jam aku hitung bilalah nak petang nie...bosan nyer..kalau dah petang bolehlah bawa anak2 kuar main kat taman ker apa ker...takkan nak kuar tengahari terik nie...dah plak tu anak2 plak tido...lagilah sunyi di buat nyer...tak perlah aku buat keja rumahlah..lipatkan kain semua...konon nyer nak bagi terleka bila tgk jam dah ptg..heheheheehe....dah settle semua keja..tgk jam jer lor..baru kul 2.00 ker alah lambat lagilah..aku nie plak tak gemar sangat tido siang nie..

petang pun menjelma...jeng..jeng..jeng...siapkan anak2 semua, dah selesai kita org pun gielah main dekat padang...sian anak2 mama mesti diaorang pun busan duk dalam rumah cuma nyer tak pandai nak cakap jer kata busan...Aqisyalah yang paling suka sekali dapat main ngan ramai kawan2...hari pun dah nak gelap so bawalah anak2 balik yer....anak2 pun dah letih agak nyer...lepas maghrib jer dah tido 2 2 org anak aku tu...lor lagilah mama sunyi sayang...awal nyer anak2 mama nie tido..layan tv jerlah sorang2 mlm tu...

Ahad menjelma...
pagi2 lagi anak2 dah bangun. Aqisya pagi2 lagi dah minta nasi...mungkin dia lapar agak nyer semalam tu tido awal tak makan apa2...alahhh...mama nak tido lama sikitlah...cian plak dia ...terpaksalah aku membangunkan diri..menggoreng nasi yang ada..pandai dia ambik hati aku di pagi yg ngantuk lagi tu..eemmm dap nyer mama...dap..dap..sedap ker..makanlah sayang..masa berlalu..

tetiba pukul 10 tu black out plak...ha mampuih la nasi tak masak lagi...kain dalam mesin tak putar lagi...punyalah panas...elektrik tak dak..berpeluh2 habis ketiak nie...terpaksalah masak nasi secara manual guna dapur gas jer...jgn marah nasi yg aku masak tu mentah sikit dan hangit...heheehheee, aku tak pandai nak agaklah..sory yer anak2 mama...hari nie kita makan nasi hangit sikit yer..sambil2 tu sempat lagi duk main sms ngan laki aku...ceritalah kat dia nasi yang hangit..dia dah agak dah..bini dia nie mmg tak pandai nak guna manual nyer...tak perlah sayang usaha tangga kejayaan kata nyer...hampeh tuilah..

panasss..panass...anak2 aku pun bukan main lagi mengeluarkan peluh...diaorang nak tido pun tak selesa cian....tunggu punya tunggu pukul 4.30 ptg baru ada elektrik...hampeh tui lah...tak perlah...suapkan makan anak2 aku semua (second round yer)bukan baru nak bagi makan..kebulurlah anak2 aku tu......jom kita mandi mama nak bawa anak2 mama kuar..sukalah tu Aqisya...bebaskan Aqisya bermain buailah...itulah inilah..dah lewat dah nie kakak..jom kita balik...masuk umah Aqisya minta susu...puas agak nyer main...tup tap tup tap aku tgk dia tido..alah mama nak sembang ngan sapa nie sayang...adik pun tido juga...awal nyer..baru kul 7.05 lah sayang...magrib pun tak masuk lagi...ermm..erm..sunyi nyer anak2 dah tido..aku pun buatlah kerja macam selalu...tengok tv..dah kul 10 semua mata pun dah ngantuk apa lagi..titunlah..itulah dia 2 hari cuti yang sunyi dan mati kutu....duk hitung jam jer bagi cepatlah isnin...bila dah isnin cepatlah menjelma hari lain...tak sabar tgu laki aku balik...


MaMa PaDa 2 oRg PuTeRi

Jumaat, April 11, 2008

Hari Paling Bengang...

Hari niekan adalah hari yang paling aku bengang..mula tu mod aku ok jer tetapi tetiba jer mod bertukar jadi tak ok.nak tahu naper mod aku tetiba tukar jadi tak ok? bukan sebab laki aku...dia mana ada dia pi outstation,anak?bukan...hari nie anak2 aku baik jer...tak dak buat hal nyerlah...yang aku bengang sangat tu kat mat bangla pump station tu....

dah le gemuk...tak ensem plak tu...(ada ker bangla yang hensem?....eeeee...geli)cam ni kisah nyer...pagi tadi aku kuar nak gie keja tetiba tgk meter minyak tu cam nak kena tambah jer...tak perlah tambah jerlah nanti balik kang tak yah nak tambah2 dah..dengan bangga nyer di pagi jumaat yang mulia nie aku pun tik tok tik tok bagi signal masuk petrol pump.....dh buka tank ..aku pun nak bayar duit utk isi minyak ni...sekali mat bangla tu cakap bayar kat dlam...tapi selalunyer aku bayar kat ctu jer..tak perlah dengan control nyer aku pun masuk dalam nak bayar...sekali cashier tu cakap kak byar kat pump yer...kuar plak aku nie bayar kat pump...

dah gie kat pump bangla tu cakap pump nie bayar kat dalam tak bayar kat cni...pegi plak aku kat dlam tu...dah la kena beratur...adalah dlm 2 3 org nak bayar beli rokok kut...sampai turn aku, aku pun tunjuklah pump yg aku nak isi tu...tahu dia cakap apa?....bayar kat luar kak..pump semua bayar kat luar...aku dah start hangin dah nie...lor kat luar plak...mana ngan dah lambat nie...aku tgk org dah duk menunggu kat tmpat pump aku tu tunggu turnlah masing2..mesti depa kata apalah minah nie lambat nyer nak isi minyak pun tak tahu ker....dengan muka dah nak hangin tu aku pun kuar panggil si bangla yang gemuk tu...hey mamat nak isi minyak nie...tahu dia kata apa lagi...bayar dalam...aku pung apa lagi terus hanginlah...nak tahu apa aku cakap masa hangin tu...woi bengong ka..sat bayar dalam sat bayar luar...mampuih la cam nei... mana satu btui...nak meniaga ka tak mau...menyusah kan org jer...terus si bangla tu mai dekat aku dengan muka takut nya....sambil aku bagi duit kat dia tu aku sound lagi...buat keja nyusahkan org....apa awak ingat saya tak bayar ker nak buh minyak nie....jgn sesuka hati nak mainkan pompuan yer...

sambil pada tu adalah mamat kat belakang aku nie yg duk tgu turn dia tu (ghasa nyer budak airforce juga kut) dia siap boleh nyampuk lagi...baguih kak marah depa sikit kak...depa nie buat keja lembab sungguh...kekadang depa ingat kita ni apa nak tgu depa....terus saya nyampuk lagi...ha tu la pasai...kena ajar sikit depa mai duk tmpat org nak tunjuk belang....dah selesai semua bangla tu say sorry..blahlah hang nyer sory....aku pun start terus blah.....heheheheee kelakarlah plak ghasa...tengah drive tu aku terpikir2 berani plak aku nie sound dekat ghamai2 org nie...eeeeee malu nyer...haaaa terus terpikir lepas nie mau sebulan 2 aku tak buh minyak kat ctu...malu plak ghasa.......

dah sampai opis semua aku call lah laki aku citer....dia boleh kata ha baguih ajaq sikit...ingat dia nak sound aku sebab aku maki org cam tu...manalah tau kan...alih2 dia sokong plak..ha apa lagi naik tanduklah aku...kahkahkahakah...(gelak ala2 syaiton gitu)...laki aku mmg paham sangat perangai aku nie...tak leh silap sikit kalau silap dia dah tahu dah aku maki sekarung...itu kalau aku berada dipihak yang tak bersalahlah...kalau aku salah aku just say sory jer..sambil muka senyum2 minta simpati.....hehehehehee....


MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

Rabu, April 09, 2008

Berkelah di Air X Terjun







Hari ahad lepas dah tak tahu nak buat apa kat umah..aku pun ajaklah laki aku gie mandi air terjun...dekat jer dengan umah aku tu dalam 5 km jer kut ghasa2 aku...sekali sekala nak bagi anak aku main air..selalu nyer duk main air kat umah jer...duk berendam dalam kolam kat umah jer...sekali sekala kat luar best juga...padahal si Alyssa tu selsema, si Aqisya baru jer baik demam...tapi tak per nanti mama bagi makan ubat yer..pada hal bukan nak bagi anak2 main sangat,mama ngan abah pun dah kempunan nak mandi air terjun.Mana tak nya sejak2 lepas aku beranak anak no2 ni mmg tak gi mandi air terjun mana2 lagi sebab si Alyssa tu kecik lagi...ialahkan tempat2 air terjun tukan banyak hutan...la nie dia pun dah 7 bulan kira oraitlah sikit nak gie tmpat2 cam tu tapi apa2 pun kena beringat juga...sampai2 tu cari tmpat dulu...mkan apa yg patut....si Aqisya apa lagi kalau nampak air...tak makan pun takper...abah la temankan si Aqisya dulu yer mama nak belasah jap sikit lapar sangatlah ghasa...mula2 Aqisya cam takut jer sebab air sejuk sangat...lepas dah boleh duk dalam air tu apa lagi suh naik pun dah "taknaklah"pulak...tadi takut sangat..si Alyssa nie sebelum nie mmg takut sangat dengan air sejuk tapi hari tu dia pun ok jer tak nangis...seronoklah kut dia ghasa...2 2 org dah dalam kesejukan itu pun jgn org ajak naik "taknaklah" si Aqisya tu..nak main lagi....habis kecut kesemua nyer....dah puas mandi semua salin baju nak balik tetiba masuk jer dalam keta ...hujan pun turun dengan lebat nyer..nasib baik dah habis mandi semua...sejuk gilos..2 2 org si girls nie apa lagi dah ternganga mulut2 tido...letih agak nyer main air sama...sian anak2 mama niekan....takper nanti kita mai lain mandi lagi...hehehehe...
MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

sedapnya...semalam masak pizza


Semalam lepas balik dari keja...tetiba jer laki aku cakap nak makan pizza...sonok dah lah ingat tak yah masaklah malam nie...hip..hip..hoorey..aku pun apa lagi siap tanya lagi.."abang nak gie pizza kat ner?" "yang kat giant ker kat megamall?"tahu apa dia kata?"apasal lak nak gie jauh2 yang dekat dgn umahkan ada....aku pun"????????"dekat dgn umah kat ner?ghupa2 nyer dia nak suh aku buat sendiri....uhuuk..uhuuk..uhuuk...tak perlah laki nak makan nyer pasai...aku pun apa lagi kuarkan benda2 yang perlu untuk buat pizza..

kebetulan ada lagi balance2 yang buat ari tu...dengan basah ketiak nyer aku menguli...tapi kalau air ketiak tu jatuh lagi sodap...hehehe...ulilah aku nie habis longah tangan den woi...yang dia siap kata lagi nak bagi anak tido dulu nanti dai datang tolong...dengan bangga nyer aku pun tak perlah..."awat lama sangat nie bagi anak tido?padahal aku dah tak dengar suara anak2?"tahu apa jadi?dengan bapak2 sekali tido...hangin aku...

dah selesai bakar semua kejutlah pengkritik aku tu...sekali dia hadap habis kat dia jer....lapar sangatlah tu..."so apa kta pengkritik,"haa best sodap sangat...nampak cam tak cukup jer"...biar betui laki aku nie, mmg tahap kebuluran dah nie..sian nyer..tak perlah abang makanlah.

so apa2 pun pengkritik aku kata mmg sodap..berani kata tak sedap lepas nie jgn harap aku nak buat lagi...



MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi..

Selasa, April 08, 2008

Makan-makan sambil santai




Baru-baru nie adalah dalam 2 3 minggu yg lepas,aku bawa anak2 p makan kat tepi pantai...fulamak dengan angin2 yg sepoi2 bahasa lagi indah tu mmg best gilos...yerlah kalau asyik santai kat umah jer tak best lah...kebetulan hari tu aku masak nasi daging jer..senang tak yah nak buat lauk manyak2...bukan apa nak perangkap Aqisya makan sama...susah sangat nak makan nasi sekarang nie....mcm2 dah buat..nasi warna warnilah apa lah tapi tetap terkurang makan nasi juga...(apalah anak mama nie)..

kebetulan plak dah lama tak makan tepi pantai nie sejak2 mai duk kuantan nie...makan dengan angin yang mendayu tu mak pak mertua lalu pun aku mmg tak pandang dah...lantaklah depa nak lalu ker apa ker yang penting aku laayaannnnn jer periuk nasi tu...hehehehe....(makan cam org kebuluran jer)...laki aku jgn katalah mmg tak peduli dah sapa lalu..pastu mulalah mata pun dah nampak bintang bulan semua...dia nak zzzzzzzzzzzzz...kuing...kuing....kuing....

MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

Hari Perasmian Blog Aku...


Hahaha...dulu aku luahkan semua perasaan aku dlm aku nyer diary,sekarang aku akan luahkan dalam aku nyer blog plak...hehehehe.....dalam blog aku nie kira akan aku citer semua citer yang perlu aku citer untuk dikongsi bersama-sama org yang ingin berkongsi...cheewahh....berseloka plak dah...hehehehe....citer bab anak2..apa-apa jerlah yang boleh di citer....
Hari perasmian blog aku nie adalah hari aku bosan kat tempat keja...ghasa cam nak cha alif bot jer...ghasa cam tak der mod jer nak buat keja...naper tak taulah..duk ingat bantal ngan selimut kat umah jer...hehhehe....hujan2 cam nie kalau dapat zzzzzzzzzz musti best nie...



MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi