Jumaat, September 19, 2008

Risau tengok badan Alyssa jadi merah-merah

Risau sangat semalam..masa gie ambik Aqisya Dan Lyssa semalam, tetiba terkejut tengok muka Alyssa baik bintik2 merah tu kat bawah mata, mak Mas( mak ngasuh ) dia cakap banyak sangat naik..kat kaki dia pun ada, tangan semua merah2....aku dah takut tgk kat bawah mata dia tu..mak mas dia cakap tadi tak dak tapi lepas dia nangis tu tgk2 ada merah2 bawah mata tu...sebelum nie pun mmg dah ada tapi hilang cam tu jer..mula2 dulu aku suspect dia alergik susu, sebelum nie dia minum susu dutch lady langkah 2, so bila umur dia dah setahun nie aku try bagi dia minum susu dutch lady 123 cam kakak nya..dia minum susu tu habis..tapi dia jadi merah2 bawah mata tulah..aku stop dan bagi balik dutch lady langkah 2 tu ...so rasa mungkin dia alergik susu...
tapi semalam mak mas dia cakap tak tahu tetiba banyak naik kat kaki dan tangan..dalam hati mmg agak dah dia nie ada something alergik..mungkin juga sabun atau bedak.. dah ambik 2 org tu terus berdesup ajak hubby gie klinik..cam ner pun aku nak tau juga naper...aku takut sangat kalau Lyssa terkena denggi ker..apa ker tapi dia tak demam aktif cam biasa juga....kebanyakkan semalam time tu klinik semua dah tutup..aku gie area kul 5.45 cam tu...doktor pun sibuk nak buat persiapan berbuka, dari 1 klinik ke 1 klinik banyak dah nak tutup...diaorg buka balik lepas magrib..tapi hati aku ngan hubby mmg tak nak tgu lama takut apa2 hal plak nanti...time tu mmg weouls dah tak pikir nak berbuka makan apa, nak beli ker apa ker..ikutkan tu aku mmg nakbalik goreng bihun jer..semua bahan2 hubby dah sediakan..tapi bila tgk anak jadi camtu,aku dah tak pikir pasai masak..lepas balik keja jer terus cari klinik....
last2 semalam weouls nampak ada satu klinik Philip & rakan2 kat Taman Tas.. time tu dah pun kul 6.30...ha tu klinik philip tu mesti tak tutup punya..cam india jer nama tu..ok terjah klinik tu...tapi pekerja pendaftaran dia semua melayu...dah daftar semua masuk jumpa doktor, doktor suspect dia mmg alergik..alhamdulillah bukan denggi..tapi badan dia dah nak demam..doktor bagi ubat antibiotik semua, ubat sapu dan juga sabun...
malam tu aku mandikan sekali lagi Alyssa sebab aku nak sabunkan badan dia dengan sabun ubat yang doktor bagi tu,sapu cream semua, pagi tadi dah kurang kat kaki tapi bawah mata still ada lagi, tangan pun still ada lagi....tadi sembang2 dengan blogger Dyla, sebab sebelum nie adik dia ada kena demam denggi, aku tanya tanda2 demam tu,,so dyla cakap bukan...alhamdulillah....aku pun berharap sangat agar Lyssa cepatlah sembuh...biarkan semua tanda2 merah tu jadi pada mama tapi bukan pada adik.....mudah mudahan Alyssa cepat baik yer yang merah2 tu..amin...uols semua doa2kan lah yang Alyssa sihat dan tak apa2 yer...
semalam org dah berbuka aku baru start goreng bihun sebelum tu berbuka dengan bauh kurma dulu..apa2 hal pentingkan anak2 dulu..kalau selagi tak gie klinik tu rasa nak makan pun tak lalu, selagi tak tahu punca nyer...
MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

2 comments:

DYLA berkata...

liza,
amik la gambar dia. nak tgk...

Aleeya berkata...

merah camne tu..harap2 alyssa sihat semula