Rabu, Februari 25, 2009

Pregnancy Journal


Nurnadhiratul Aqisya Mohd Anuar
hari ke 21
Nurnadhiratul Alyssa Mohd Anuar
hari ke 2


Ari nie kuranglah kebizian aku nie kat opis so, aku curi lah sikit time tu untuk aku jawab TAG dari GEE aka geeryder.blogspot.com

Tag nie ada tujukan beberapa soklan tentang pregnant dan juga kenangan sewaktu dengan nya...jom kita tengok apa soklan2 dan juga apa jawapan yang diceritakan .....



1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
aku mmg tak plan pun..kalau lekat tu kira Alhamdulillah sebab hubby mengharap jugalah..tapi ternyata sebulan lepas kawin aku lekat

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
-Mmg dah tahu girl so tak plan apa2 nama untuk nama seterusnya...mmg planning nak letakkan nama NURNADHIRATUL AQISYA
-yang ke2 aku scan seminggu b4 bersalin doktor dah kompomkan baby boy..mmg suka sangat sebab rasa dah sepasang..so nama boy mmg dh planning..sekali kuar tengok Girl lah not boy..hehehe pikir punya pikir letakkan nama NURNADHIRATUL ALYSSA..tapi kami mmg planning kalau anak pompuan kekalkan Nurnadhiratul dan nama kedua bermula dengan huruf A
eh, nak kena inform ker nama yang dah planning untuk boy ari tu..oklah weouls planning nama Muhamad Adib Naufal

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Aqisya - Mmg happy sesangat yerlahkan baby first lak tu
Alyssa - mmg aku tak sangka tapi terima dengan kesyukuran

4. HOW OLD WERE YOU?
Aqisya - 26 years old
Alyssa - 27 years old

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Aqisya - aku sakit kat pangkal ari2..tak boleh nak kencing time tu sakit sesangat gie doktor cek dia kata air kencing kotor..tapi aku tak cakap pun yang period aku dah lewat seminggu then balik umah duk sok tu aku cek ngan hubby pregnancy test wah best ada 2 line..
Alyssa - period aku datang sikit2 dan 2 hari cam tu setiap bulan tapi still datang period..tapi aku rasa lain macam jer perut aku cam rasa gerak2..so gie chek doktor aku dah prengnant 5 month uols..mmg terkejut jugalah..tapi aku terima jer dah rezeki tuhan nak bagikan.

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
Of coz my hubby.

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
of cozlah sebab nak prepare baju dan warna yang patut di cari,
tapi masa kat Alyssa aku dah prepare semua warna yang boy2 sikit tapi lahirnya girl ..tapi tak per belasah jer..

8. DUE DATE?
Aqisya - 09 June 2006
Alyssa - 06 September 2007

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Aqisya - loya2 dan pening2 sampai kandungan 3 bulan
Alyssa - mula tu tak der tapi bila dah tahu pregnant barulah datang nya loya2 dan pening2 tu tapi taklah lama kejap jer.senang sangat masa ngandungkan Alyssa

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Aqisya - Terubuk ikan masin sarawak (alhamdulillah dapat kebetulan hubby outstation kesana)
Alyssa - Teringin sangat nak makan kari telur ikan yang mak aku masak dan juga yong tau fu sup kat satu kedai di penang tu (alhamdulillah 2 2 aku dapat masa aku balik untuk bersalinkan Alyssa)

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Aqisya - aku sangat tak boleh bau murtabak dan nasi daging.Time tu busuk sangat bau murtabak dan nasi daging tu...kalau gie pasar malam aku pasti nak muntah kalau lalu kat org jual murtabak
Alyssa - aku tak boleh bau asap rokok...nasib baik hubby tak merokok cuma aku cepat nak muntah kalu bau asap rokok jika gie jenjalan

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
dua 2 girl


13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
yang first tu aku tak kisah lelaki atau perempuan tapi mmg mengharap girl sebab tengok baju tuk girl semua lawa2 . yang second tu mmg harap boy sebab dah ada girl..scan pun dah kata boy so apa lagi xcitedlah..sekali kuar ko girl juga..tak per janji selamat dan sihat

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
Aqisya - sebelum pregnant 49kg masa pregnant 60kg = 11kg
Alyssa - sebelum pregnant 51kg masa pregnant 62kg = 11kg

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
No.

16. WAS IT A SUPRISE OR DID YOU KNOW?
ermmmmm...

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Aqisya - aku mmg tak sakit sendiri nya..aku dah terlebih 4 hari , gie cek cam biasa scan semua tetiba doktor cakap air ketuban aku dah kurang so mmg kena gie hospital takut kalau biar lama2 nanti air ketuban lagi kurang..sebelum pergi tu mmg aku belasah makan macam2lah dah tahu kalau sok aku beranak kompom berpantang lah aku..aku dimasukkan ubat untuk paksa beranak..mmg 2 kali ganda sakit biasa..tapi masa kandungan 8 bulan aku masuk ospital 3 hari tambah air 7 botol coz aku pengsan, kata nya air dalam badan kurang....
Alyssa - aku sakit tapi buat endah tak endah..aku tak turun tanda apa2 lagi,dah sakit sangat2 baru gie hospital, doktor cek dah terbuka 6 cm..ha kau ambik ..sekali doktor pecahkan air ketuban kuar dengan baby terus..cukup mudah bersalinkan Alyssa..plak tu aku tak jahit langsung


18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Dua2 org kat Hospital Seberang Jaya Pulau Pinang..yang Alyssa tu hubby suh aku bersalin kat kuantan jer..memangdangkan macam2 kes aku denagr kat HTAA kuantan nie lebih baik aku gie seberang jaya jer..hehehee lagi plak aku mmg nak berpantang umah mak aku sonang ada orang nak jaga Aqisya time tu

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Aqisya - masuk labour room kul 2.30ptg bersalinkan dia kul 5.20 ptg

Alyssa - masuk labour room kul 3.45 ptg bersalinkan dia kul 5.45ptg

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Aqisya - ayah aku yang hantarkan sebab hubby onthe way balik dari Kuantan..time tu weouls kan separated lagi duduk hubby kuantan aku still png lagi sebab tak dapat keja kat kuantan lagi..lagi pun pergi hospital dalam keadaaan yang segar bugar tak sakit..tak lah nak kelam kabut sangat

Alyssa - hubby yang hantar dalam sakit2 tu sempat suh hubby berhenti satu pasaraya kat Desa Murni teringin nak makan coklat cadbury..sempat lagi tu..

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Hospital Seberang Jaya mmg suami tak boleh masuk tapi time aku duk sakit teran meneran tu aku onkan Hp aku so hubby dengarlah keadaan dalam tu melalui hp aku ke hp dia..kalau boleh masuk pun mmg hubby tak masuk rasa nyer silap2 doktor kalut kat dia dari aku..dia tu mmg elergik darah sikit..tengok org xcident darah banyak dia pulak yang nak pitamnya

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?

Dua-dua org natural


23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Nope

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
Aqisya - 3.0kg

Alyssa - 2.9kg

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
Aqisya - 14 June 2006 -5.20ptg

Alyssa - 7 September 2007 - 5.45 ptg.

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
1) Nurnadhiratul Aqisya (N untuk pangkal nama aku A untuk pangkal nama hubby)
(cahaya kekuatan kebaikan)
2) Nurnadhiratul Alyssa
(cahaya kekuatan dilindungi/perlindungan)

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
2 tahun 8 bulan

28. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Hehehehe….. hehehehe… dan hehehehehehe lagi…..memula dalam perancangan tu ada laa nak tambah lagi mana tahu kut2 boy pulak ker…. tapi lambat sikit kut bagi Qisya dan Lyssa besar sikit.2 org nie pun dah ponat dah aku nak melayan kerenah diaorg..insyaAllah akan akan akan akan datang ker..



MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

2 comments:

gee ryder berkata...

ikan terubuk masin tu ada kt swak je ke?
ape kes kt htaa tu?

nuarliesya berkata...

gee,kat semenanjung nie pun ada rasa nya, tapi sedap lagi yang sarawak..

mcm2 kes yang kat htaa tu,plak tu banyak budak praktikal dari staff tetap..ramai yang kata diaorg buat kita nie mcm bahan kajian jer..kejap2 selop tangan..cucuk ikut sedap jer pastu salah.sebab tu liza tak berani