Isnin, Januari 11, 2010

Kisah cuti-cuti malaysia 2009

Wahhhhh dah lama tak berupdate...rindu pulak pada blogku ini...insyaAllah aku akan cuba aktifkan kembali blog ku ini...tapi ntah nie tetiba jer aku update tentang cuti2 aku hari tu..aku tahu mgu nie sure masih panas lagi org bercertia tentang AJL yang baru jer berlangsung semalam tukan...sana sini blog aku tgk bercerita tentang AJL..so aku malas nak komen apa2 tentang AJL, sapa menang say TAHNIAH n sapa kalah tu biasalah kan adat bertanding, AJL akan datang cuba lagi....okes nie aku nak story pasal cuti2 hari tu...

Mesti korang kata "eh hari tu raya pun dah gie kelantan, nie bercuti2 malaysia pun kat kelantan lagi ker".."apa dah tak der tempat lain ker nk pergi.".kihkhihkhihkhi...Asal perancangan kami sekeluarga nak gie Cameron Highlands jer, saja nak bawa anak2 gie bercuti,sian kat diaorng cuti sekolah dah nak habis tapi kemana pun aku tak bawa diaorg gie jenjalan..(Alah mcm lah anak2 aku tu nak sekolah jugakan)..heheheheee....selalu nyer kalau penghujung tahun aku punya planning aku balik ke Penang tak pun family aku akan datang ke Kuantan, but thn nie masing2 baru sangat berkumpul camtu...so kita jumpa2 kat luar plak...mak ngan ayah aku mmg planning nak turun Kelantan coz dah hampir 10 thn diaorng tak jenjalan di Kelantan nie,aku jgn tanyalah rajin jugalah turun sana sebabnya dekat jugalah..

Atur rancangan semua asal tu nak turun awal muharam hari tu, tetiba cancel sebab hubby kena gie detechment Butterworth selama seminggu, planning lain nak gie 26/12 one day after Krismas..pun tak jadi juga sebab weouls ada kenduri kat Jerantut umah sedara hubby..last2 dah alang2 nak habiskan cuti tahunan kami gie 28/12 baru nie..tapi masing2lah perjalanan nyer.. mak ayah aku n abg aku 2 biji kereta dari Penang melalui Grik- Jeli dan kami sekeluarga dari Kuantan melalui laluan Terengganu...masa perjalanan dan jarak sama jer dari Penang ke Kota Bharu dan dari Kuantan ke Kota Bharu...

Bertolak dari destinasi masing2 pada waktu yang sama dan sampai pun lebih kurang sama jer..heheheh senangkan..cuma kami jer terlewat sikit coz hubby pagi tulah baru teringat nak beli makanan ikan nyer...no hal lah yang tu, yerlahkan dia nak tinggal ikan dia selama 4 hari harus kena sediakan makanan yang cukup.

Dalam area kul 2 lbih gitu family aku dah sampai, calling tanya tempat nak nginap aku suggestkan terus ke Wakaf Che Yeh coz aku dah booking penginapan disana..around 30 minit lepas tu aku pun sampai...naper aku pilih nginap wakaf che yeh? haaaa aku suggestkan pada korang2 yang nak datang kelantan, pilihlah penginapan di Wakaf che yeh, bukan apa kelantan nie bila malam tak menarik sangat kalau dibandar, banyak kedai2 tutup, semua org akan bertumpu di Pasar Malam Wakaf Che Yeh, bukan saja org luar yang datang berkunjung kekelantan akan tumpu kesitu penduduk tetap juga akan bertumpu disitu...jadi nyer bila kita menginap di hotel2 around situ senang nak bershoping dan tak payah nak mencari untuk parking kereta..almaklumlah parking kereta mmg susah bila dah ramai2 sangat nie...kalau duk hotel area situ senang parking ada, nak shopping just turn jalan kaki jer, agak barang dah banyak beli tak larat nak pikul boleh balik hantar bilik dulu pastu shopping lain..kihkihkhihkhi tak gitu...macam tulah yang weouls buat...

Hari pertama tu mmg family aku shopping sakan lah kat situ, yerlah tudung, kain baju semua murah2....tapi mmg best tak perasan pun jam dah kul 1 pagi..kt situ buka sampai kul 3 pagi jugalah , yang pelik nyer walaupun time tu agak lewat tapi org sentiasa ada, sentiasa ramai org..itu yang boleh tak perasan jam dah kul 1 pagi tu..sedar2 bilik dah penuh dgn barang shopping..taklah sampai menutup katil gitu..kuingkuingkuing..


Mercu tanda negeri Che Siti Wan Kembang...



Inilah budget hotel yang weouls duduk tu..murah, selesa dan bersih..Hotel Sri Seroja Inn nie baru jer operasi dalam sebulan gitu...tapi bilik dia mmg best,nama jer budget hotel tapi semua lengkap, astro, wifi pendek kata mmg berbaloi2 lah...banyak lagi hotel area2 situ, ada Ombak Inn, Penuh Inn dan banyak jugalah...pemilik dia org melayu kita, paling tinggi harga dia kaalu tak salah Rm100 family room, mmg selesa dia ada 1 katil queen size n 1 katil single saiz..
ehem2 tokey hotel tak dapat apa2 ker nie, org dah promote hotel you nie..kihkhihkhihkhi...tapi inilah target weouls klau turun kelantan haruslah datang dan bermalam kesini....sapa2 yang berhajat nak turun shopping2 kat kelantan boleh lah calling2 hotel Sri Seroja Inn yer...


ini bahagian reception nyer...bersih jer nampak..mmg selesa lah duk sini pendek kata..itu pendek yang kata panjang mmg tak terkata2 lah...



ini before masing2 balik ke destinasi masing2 weouls singgah umah mak sedara hubby kejap di Ketereh...yerlahkan dah alang2 balik tu haruslah ziarah kejap, nanti kang org kata apa plakkan...singgah penuhkan perut masing2 dulu sebelum bertolak balik, isi tangki2 mana yang belum penuh, barulah boleh balik dgn aman..terukkan....heheheheee...

me n my mom, yg dibelakang tu makan pun tak sempat nak duduk, cam ner nak duduk perut dah penuh...heheh jgn marah haaaaaaaaaa


ini kalau tak salah isi perut masa hari sampai...lepas weouls semua dah ketemuk salam2 cium2 pipi bagai dah baling2 beg semua masuk bilik terus turun cari makan, masing2 semua dah kebuluran seperti 1 mgu tak makan..tak jauh pun kedai makan semua mmg ada depan hotel itu yang kata mudah tu...

eleh senyum simpul2 lagi alyssa yer..alyssa ngan aqisya lah org paling bising sekali dapat jumpa ngan mak tok, tok ayah dia...sepanjang perjalanan tak larat nak jawab aku asyik duk tanya lambat lagi ker nak boleh jumpa maktok ngan tok ayah nie....


harus isi perut dulu baru boleh gie jenjalan mana2 kan...Aqisya enjoy nak makan pun duk ngan mak ngah dia..aku n hubby mmg bebaslah coz anak2 aku mmg tak peduli kami pun bila dah jumpa sedara mara diaorang.


"eh mana nasi goreng aku nie..org dah tak tahan perut ni"apalah yang ditenung nyer tu hubby....lapar sangatlah tu..


tak per kita peace dulu pada semua org ..walau pun perut lapar muka tetap kena ceriakan...


ini nak mulakan perjalanan kikis poket sampai kering di pasar siti khatijah...
Aqisya n hakimi...abg sepupunyer..eh abg ker kecik dari adik nie..kuingkuingkuing..


alamak kapal karam ker apa nie..punyalah berselerak nyer...hihihih..inilah bilik yang kami nginap...luas dan selesa..abaikan yer yang bersepah tu..ini kerja anak2 aku punya.


hehehehe alyssa with tok ayah nyer..mmg tak nak duk ngan org lain nak berkepit ngan tok ayah jer budak kecik nie..mak bapak dia juga yang bebas.


eh sapa plak nie? tu anak sapa plak yang kecik?hehehehe aku ngan haziq anak sedara aku yang baru...babam kan muka dia geram jer aku rasa, rasa cam nak gigit jer pipi dia yang kembung tu...sabau sabau..


ni drebar masing2 duk menunggu putri2 kayangan turun dari bersiap..org laki mudah jer bersiapkan putri2 yang lambat nyer..itu lot parking, mmg depan hotel , kira nyer mudah dan depan dari parking tu lah jualan2 untuk pasar malam wakaf che yeh..jadi nyer mmg dekat dan mudah...


okey ini lah putri2 yang dah selesai bersiap..yang tudung hijau ngan tudung oren itu anak jiran mak aku....mak aku mmg nak bawa diaorng pun coz cuti sekolahkan..kategori anak angkat mak akulah diaorng tu...see aqisya mmg duk melekatlah dgn diaorng..


apa plak nie...duk beratur tgk apa, cam pelik jer....hehehe nie nak bayar parking, tapi ayng kelakar nyer parking nie kena guna syiling saja pastu tekan no plat kereta then dapat keratan tu koyakkan satu bahagian letak pada kereta dan satu bahagian harus disimpan..kalau ikutkan mmg leceh sikit, yerlahkan kalau org tak der syiling cam ner, plak tu mesin tu lambat plak tu...but claplah to kelantan coz dah ada kemajuankan..


ha kaalu tgk kat situ semua org dah tahukan kat mana? yer betul kat pasar siti khadijah...shopping kain2 pasang kat sini mmg murahlah..yang bestnyer harga boleh tawar sehingga rendah..nak nak plak kaalu kita tahu kecek sanaa...tapi weouls kan bawa tourist guide no problem lah..guna kan khidmat tourist guide dgn secukupnya..mak aku mmg tak berengganglah dgn tourist guide nyer..heheheh sapa lagi my hubbylah..dia pumpampumpam dialek dia kompom dapat harga rendah..itu yang best tu tak rugi woooooo..




eh kemana plak hala tuju nyer nie..Malaysia or Thailand? haaaaaaaa lepas dah habis buang duit di pasar siti khadijah weolus terjah plak rantau panjang..sana lagilah murahnyer. kalau org nak niaga2 kain baju tudung2 ker periuk belangan nie mmg boleh sanagtlah beli kat sini...tapi awas jgn melebihi had nyer nanti kena bayar kepada kastam..hehehehee...kalau ikut pada anak panah nie haruslah ke malaysia kan, takkan nak ke thailand plak...ko nak mampus ke thailand alamat tak berlakilah aku lepas tu...silap2 org thailand sana tembak berkecai laki aku tu..yerlah diakan tentera nanti diaorng tgk ic dia diaorg anggap dia perisik dari malaysia.menjanda tak pasai2 aku..nauzubillah, simpang malaikat 44 lah weiiiii....itu pun time nak ke Rantau Panjang tu aku nei berkali2 tanya kat hubby tak per ker dia masuk sana, nanti kalau diaorng cek ic ker apa ker cam ner kalau kena tahan, hubby cakap tak der menda rantau panjang tu malaysia lagi cuma golok jer dia tak boleh masuk...risau wei...sebab tu kalau balik kelantan aku takut nak ajak hubby kesana takut tak lepas rupa nyer ok..lepas nie mmg hala tuju kesanalah kalau nak membeli dgn murah...sama jg dgn pengkalan kubur..mmg murahlah ..alah ibarat kat utara sana padang besar dan juga bukit kayu hitam lah juga.




lewat jugalah weouls kuar dari rantau panjang hari tu, planning tu nak cari penginapan malam ke2 di bachok nak rilek2 tepi pantai sambil menikmati ikan bakar segala bagai, tgk hari pun dh nak gelap so balik chek in lagi semalam lah di wakaf che yeh lagi..kalau nak ala kebachok takut lewat sanagt mana nak cari resort lagi apa lah lebih baik balik semula ke bandar kota bharu kan. apa lagi malam tu mmg habis2an lah soping lagi...mmg bonet keta tu kalau boleh nak tarik bagi besar lagi....mana dengan borong set comforter ayng murah tu sampai 2 3 beg,beg kain baju lagi, barang2 yang diborong lagi..mmg rasa awatlah tak boleh besar lagi bonet nie..kihkihkhih..tak per janji puas hati dapat jumpa my family n enjoy disana..tapi keesokkan hari nyer tu weouls terus balik ke Kuantan coz hubby dah nak kerja n my family terus ke kuala besut untuk menginap disana pula..sedih juga tak dapat nak follow diaorg kesana..tak per kita planning lain nanti kemana plak yer...


p/s: tomorrow my besday yang ke tututututtutttt alamak takut nyer nak sebut huruf tu....dah tua rasa nyer tak per umur jer tua jiwa tetap muda..thn nie agak2 apalah yg hubby nak bagikan..ingat ker dia besday aku esok? kalau dia tak ingat siap dia aku pun nak buat2 tak ingat juga besday dia keesokkan hari nyer tu..boleh gitu..


MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

3 comments:

Tihara berkata...

best nye..cuti2 malaysia lagi..

nuarliesya berkata...

sekali sekala jer bawa anak2 jenjalan..

ketikketok berkata...

Jom cuti-cuti unik Terapi Spa & Keluarga Mini Agro-Forestry Aromatherapy Village Cameron Highlands.