Khamis, Oktober 01, 2009

Cerita di Kelantan

Masih dalam mood raya lagi, lagu2 raya masih lagi kedengaran di corong2 radio dan juga pasaraya....biasalahkan dah Puasa sebulan haruslah raya juga sebulan,kihkhikhihkhih..raya2 jugakan kerja harus diteruskan....curi2 time nie nak update gambar beraya di Kelantan, tapi gamabr taklah banyak mana pun...Raya ke4 aku balik Kelantan, dah lama tak balik sana, banyak sangat perubahan yang berlaku especially nyer dalam bandar kota Bharu jalan semua dah oneway...tengok berapa lama dah tak balik sana?Dah lama juga tak ziarah sedara mara belah hubby, hari tu weouls balik ikut Grik ke Jeli dan terus ke Ketereh..sedara mara di ketereh semua kami kunjung, yang sadis nya kami singgah umah arwah dan juga umah hubby yang tiada penghuni itu...sayang nyer rumah besar tapi tiada org duduk, biasalah kan kalau main ngan anak2 yang hanya nampak pada harta peninggalan tapi tak menguruskan susah juga....mula tu mmg aku suggestkan tinggal jer kat umah tu malas nak duk umah sedara mara, tapi hubby cakap umah tinggal lama nanti ada org lain tumpang sekali...heeeee taknaklah aku...
dah jumpa sedara mara di kampung semua kami terus menghala kebandar kota bharu untuk mencari tempat menginap...alahai semua hotel penuh, nampak sangatlah ramai org luar turun ke kelantan nie time raya2...puas pusing cari hotel, last2 dapat jugalah budget hotel kat area pasar siti khadijah...budget pun oklah janji boleh tido dan mandi segala bagai semua...alah kat area suria hotel tu..sapa pernah perasan suria hotel pasti tahukan....murah jer bilik dia ada 2 katil besar bagi aku mmg selesalah harga dia RM70 pernight..seeeeee murahkan, lagi plak dalam area town tu cuma nyer jauh sikit lah dari tempat kegemaran aku iaitu Wakaf Che Yeh...tak per tak kisah itu semua boleh di atur, janji boleh tido dgn selesa. Lepas semau dah mandi, solat bagai lepak makan kejap kat bilik dalam area kul 10mlm lebih gitu kami gie terjah wakaf che yeh...makkkkkkkkkk aiiiiii org punyalah ramai, kebanyakkan mmg org luar,ingatkan time raya2 nie kuranglah org rupa neyr wakaf che yeh nie mmg tak pernah lekang dari org ramai...sempatlah aku borong segala bagai, baju ngan tudung jgn cakaplah mmg murah, kat sana selain aku cari baju tudung semua aku suak makan sotong kering yang dibakar dan makan dgn sos, tapi malam tu tak der, kempunanlah sekejap...tak per kita rancang lain untuk turun kembali kelantan..kami balik pun dah lewat area kul 12 lebih juga itu pun sebab anak2 dah buat perangai ngantuk, kalau ikut hati mama diaorng nie nak jer duk sampai tutup wakaf che yeh tu...
Esok nyer bangun awal jugalah untuk teruskn misi merantau umah sedara mara, sebelum tu singgah arked dan juga pasar siti Khadijah, ada barang2 yang aku nak cari untuk mak aku....makan semau dlam kul 12 tengahari baru teruskan umah sedara mara,ada dalam 3-4 umah juga kami jenjalan, nak ke Kuala Krai takut jame, dah settle semua kami pun bertolak balik, tapi jalan mak aiiii mmg jame area tanah merah, machang....destinasi persinggahan kedua kami di bukit bunga....itu pun port wajib kami singgah kalu balik ikut grik jeli..kul 4 lebih juga baru kuar dari bukit bunga...Ya Allah org punyalah ramai, nak parking pun susah dengan panas nyer..
nie masa singgah makan..Qisya tunjuk best sebab dapat apa yang dia nak, usung 3 biji bantal besar upin ipin apa lagi seronoklah...penuh keta dgn bantal diaorang jer..


nie masa nak giee arked dan pasar siti khadijah, semapt lagi posing kat sini pada hal selalu dah datang sini....


nie kat area istana lama, aku suka tgk gamabr nie, tapi alahai awat Alyssa pakai kasut tu sepoi jerlah....


gamabr nie pun aku suka..tapi baju adik plak nampak seting sikit.alahai cepat tinggi ker anak mama nie masa beli hari tu baju paras bawah lutut sekali raya pakai dah atas lutut...


Nie masa dalam bilik lagi ..nielah bilik murah tu tapi selesa...ada 2 katil besar kira bilik nie deluxe...muka anak2 pun mmg muka bangun tido lagi...




Anak dara aku yang sulung nie mmg kaki posing...ada saja gaya nyer...nie aksi ala2 lentok gitu..


Gigi dah gosok okey..see putihkan...

weouls sampai ke penang semula malam tu dalam kul 10 mlm lebih juga..letih wei, masa kami sampai tu umah aku baru clear dari tetamu...sian mak aku layan tetamu sensorang dia penat tu..mak aku cakap hari tu sehari kawan2 adik aku ngan kawan2 ayah aku ramai datang bertandang.....mana tak letih nyer tapi tak perkan bukan selalu, time cam nielah dapat jumpa semua dan dapat mengeratkan kembali tali silaturrahim....okey nanti kita story tentang cerita di genting highlands pulak, raya di genting..hehehehehe..
MaMa PaDa 2 OrG PuTeRi

3 comments:

~aSHa~ berkata...

wah raya sakan hingga ada part kat genting gak tu...ha bila nak jalan kemaman...ehehehehe...

pandai tul anak2 bergaya depan kamera....baju baby sy pun singkat time raye..b4 raye rasa dah ok dah..tapi time raye pakai alahai..singkat plak...sib baik ada baby tight...leh cover skit...

nuarliesya berkata...

asha,
insyaAllah nanti kalau kita turun sana kita calling2 k, sekarang semua aktiviti open kunjung mengunjung nie stop kejap hubby tak der gie kursus 2 week..kebetulan ontheway balik ikut genting itu yg singgah tu

itulah kejap jer rupa nyer anak membersar sampai....turun kuantan bagi tau yer datang umah nanti

Mama Mya berkata...

fuyoo syioknye raya :)

selamat hari raya maaf zahir dan batin